Bécsi Állatkert – a világ legrégebbi állatkertje

A szlovák határtól mindössze néhány kilométerre található Európa egyik legszebb állatkertje, a bécsi Schönbrunni Állatkert, amelyet évente több mint 2 millióan látogatnak meg. Nagyszerű tipp (nemcsak) családi kirándulásra! Bécsbe kényelmesen autóbusszal is eljuthatnak, a tömegközlekedési járatok egyike pedig közvetlenül az állatkert kapuja elé szállítja Önöket.

Vásároljanak online jegyet Bécs központjába + a bécsi tömegközlekedésre

Jegyvásárlás

A bécsi állatkert a nagy kiterjedésű schönbrunni kastélypark közepén terül el, amely meglátogatása már önmagában nagy élményt jelent. Az állatkert 17 hektáros területen fekszik, és több mint 8500 állatnak ad otthont. Rengeteg zugot, látnivalót, frissítőket kínáló standot, érdekes helyet és pihenőzónát kínál, így a Bécsi Állatkertbe tett látogatás szinte egy egész napos kirándulás. Olvassák el praktikus útmutatónkat, amely megkönnyíti a legközelebbi látgatásukat.

Belépők és nyitvatartás

Az állatkert az év 365 napján nyitva tart, az ünnepek alatt is. Az egyetlen dolog, amire ügyelniük kell, a nyitvatartási idő egyes hónapok szerinti változása (változik a zárás ideje).

Január9:00 - 16:30
Február9:00 - 17:00
Március9:00 - 17:30
Április – szeptember9:00 - 18:30
Október9:00 - 17:30
November - December 9:00 - 16:30


A pavilonok többségét fél órával a nyitvatartási idő vége előtt zárják be, de vannak kivételek. A madárpavilon például kapuzárás előtt egy órával bezár, míg az akváriumok és a terráriumok pavilonja a nyitvatartási órák végéig látogatható.

A Bécsi Állatkertbe közvetlenül a bejáratnál vagy előre online is vásárolhatnak jegyeket. Interneten keresztüli vásárlás esetén ne feledjék el kinyomtatni a jegyeket, az állatkert dolgozói kérni fogják Önöktől azok felmutatását. Az utolsó belépés fél órával a látogatási órák vége előtt lehetséges, a zárást pedig már több mint 200 éve császári csengő jelzi, amellyel régen a császár érkezését jelezték.

Milyen jegyárakkal számíthatnak?

Az egész napos belépő ára felnőttek számára 18,50 €, de 10 főnél nagyobb létszámú csoportok számára 16,50 €/fő. A 6 és 19 év közötti gyermekek és rokkantsági ellátásban részesülő személyek az igazolványuk felmutatása esetén 9 €-t, 10 főnél nagyobb létszámú csoportok esetében pedig 8 €-t fizetnek. 6 éves korig a belépés ingyenes.

A Schönbrunni Állatkert rendszeres látogatása esetén előnyösebb megvásárolniuk a felnőttek esetében 49 €-ért, gyermekek esetében pedig 25 €-ért értékesített egész éves bérletet. Az állatkert egyúttal kedvezményes belépőt kínál 5 fős csoportoknak (2 felnőtt és 3 gyermek) 54 €-ért.

Kombinált belépő az állatkertbe és más schönbrunni látnivalók megtekintéséhez

Ha még élménytelibb programra vágynak, és szeretnék élvezni a Schönbrunni park gyönyörű környezetét, semmiképp se hagyják ki a kombinált belépőt, amely esetében az egyes jegyárakból akár 25%-ot is megtakaríthatnak. A teljes árjegyzék az állatkert hivatalos honlapján, magyar nyelven érhető el. 

Várják Önöket a fókák, a jegesmedve, de az óriáspanda is!

A bécsi állatkert legnagyobb látnivalói közé kétségtelenül az óriáspandák tartoznak. 2016-ban a tenyésztőknek sikerült természetes úton reprodukálniuk őket, és augusztus 7-én a Yang Yang panda két pandakölyöknek adott életet.

A pandák azonban még távolról sem az egyedüli olyan állatok, amelyeket megéri látniuk. Az állatkertben ugyanis több mint 700 állatfaj él, a rovaroktól kezdve egészen az afrikai elefántokig. Az óriáspanda mellett vörös macskamedvék, oroszlánok, tigrisek, pelikánok, orrszarvúk, sarki farkasok, pingvinek, fókák, egzotikus halak és madarak, de még medúzák és jeges medvék is várják a látogatókat.

Vásároljon gyorsan online jegyet Bécsbe

Jegyvásárlás

Hogyan juthatnak el az állatkertbe?

A Slovak Lines autóbuszjáratai a Pozsony-Bécs útvonalon napi 20-szor közlekednek. Elvisszük Önöket Bécs központjába, ahonnan Schönbrunnba a helyi tömegközlekedéssel juthatnak el.

- U4-es metrójárat – Hietzing állomás – a jegyek megvásárolhatók közvetlenül a metróállomáson vagy előre online (online vásárláskor legalább 5 jegyet kell vásárolniuk) 

- Villamos: 10, 58, 60 – a jegyek megvásárolhatók közvetlenül a villamos vezetőjénél is 

- Autóbusz: 10A, 51A, 56A, 56B, 58A

Bécsben többféle tömegközlekedési jegyet vásárolhatnak. Elég azonban tudniuk azt, hogy egy út ára tetszőleges számú átszállással 2,20 € (fiatalok 15 éves korig fél árat fizetnek), a 24 órás jegy ára 7,60 €, 6 éves korig az utazás ingyenes.

Látnivalók a Bécsi Állatkertben

A schönbrunni állatkertben a gyerekek, a felnőttek és az idősebbek sem fognak unatkozni. Az érdekes látnivalók közé tartozik például a „Regenwaldhaus” pavilon, ahol egy igazi őserdőben találják magukat, a „Wüstenhaus” a sivatagi területekről származó állatokkal és növényzettel, vagy a „Polarium” sarki pingvinekkel és fókákkal.

Az állatkert közepén található a 18. századbeli történelmi császári pavilon, ahol közvetlenül a teraszról csodálhatják meg a kifutóban tartózkodó állatokat. Ezenkívül tematikus éttermeket is találnak itt, például a Tiroli kertet, ahol a fák árnyékában a tiroli konyha különlegességeit élvezhetik.

Az állatkert látogatói számára sokszor nagy élményt jelent a narrációval kísért állatetetés, amely gyakran az egyetlen lehetőség arra, hogy az adott állatkát láthassák. Az állatkert állandó etetési ütemtervet követ, amely előre megtekinthető online, így megtervezhetik, mi mindent szeretnének látni. A narrációval kísért etetések idejét tartalmazó röplapot a pénztárnál is átvehetik. 

Az állatokhoz általában tilos hozzáérni, de a közelebbi kapcsolatot a kapcsolati állatkertben élvezhetik.

10:00 és 18:00 óra között az állatkertben sárga panorámás kisvonat közlekedik, amely a felnőtteket 2 €-ért, a gyermekeket pedig 1 €-ért a császári pavilontól egészen a Tiroli udvarig szállítja el.

Az állatkert története

A bécsi állatkert a világ legrégebbi állatkertje. 1752-ben I. Lotaringiai Ferenc császár, Mária Terézia férje alapította, aki a nősülést követően hozta Bécsbe az értékes állatgyűjteményét. Az állatkertet kezdetben csak a császár családja látogathatta, de 26 évvel a megnyitást követően a nyilvánosság számára is megnyitották a kapuit. 

Az állatkert szűk állatgyűjteményét I. Ferenc halála után fia, II. József bővítette ki. Elsősorban különböző hüllőket hozott ide, amelyeket Ferenc a szaguk miatt került.

A Bécsi Állatkert érdekessége például az, hogy Európában 1906-ban itt született meg az első fogságban élő elefánt, és hogy 2013-ban a tenyésztőknek fagyasztott spermákkal sikerült mesterségesen megtermékenyíteniük egy elefántot. 1828-ban jelent meg az állatkertben az első zsiráf, amely meglepően a bécsieket a hajstílusukban inspirálta.

A Bécsi Állatkert terve a hivatalos honlapon angol nyelven érhető el.

Vásároljanak online jegyet Bécs központjába + a bécsi tömegközlekedésre

Jegyvásárlás