Műemlékek és érdekességek Bécsben: 10 hely, amelyet látniuk kell

Bécs városát egyszer mindenkinek látnia kell, efelől nincs kétség. Az eleganciájáról elhíresült osztrák fővárosban a császári történelem ötvöződik korunk építészetével. A látogatóknak, de saját lakosainak is számtalan egyedülálló zugot és helyszínt kínált. Mi most áttekintést nyújtunk Önöknek a legszebbekről és a legismertebbekről. Mely látnivalókat és érdekes helyszíneket érdemes megnézniük?

Vásároljanak online jegyet Bécs központjába + a bécsi tömegközlekedésre

Jegyvásárlás

Sorolják be Bécset az utazási terveikbe Önök is, és utazzanak a Slovak Lines kényelmes autóbuszaival közvetlenül Bécs központjába már 1 €-tól.

1. Stephansdom (Szent István-székesegyház)Ha Bécsben nem látogatják meg a Stephansdomot, mintha soha nem is jártak volna ebben a városban. Ez a monumentális gótikus katedrális a város szívében, a Stephanplatz téren található. A 12. században egy román stílusú templom állt a helyén, amelyet később gótikus stílusban építettek át.

Érdekességnek számít, hogy a II. világháború alatt megsemmisült székesegyházat hét éven belül újjáépítették. Az építkezések ellenére minden nap tartottak benne istentiszteletet. A Szent István-székesegyházban nősült például Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző is.

A déli torony 343 lépcsőjének leküzdése után kilátás nyílik az egész városra.

2. Rathaus (bécsi Városháza)A bécsi Városháza, ez a 19. század végén épült neogótikus épület elsősorban arról híresült el, hogy minden évben itt tartják meg a város legnagyobb karácsonyi vásárát. De az egész év folyamán élvezni fogják.

Meghatározó része a száz méter magas torony a híres Rathausmannal a tetején. Ezt a vasból öntött lovagot az egykori lakatosmester adományozta a városnak. A Városháza a polgármester és a városi tanács székhelye. Közepén egy nagy udvar található, amelyen gyakran rendeznek különféle koncerteket. Az épület beltere is gyönyörű. A leghíresebb az a helyiség, ahol a városi szenátus képviselői tartják üléseiket – a mennyezetet itt aranylevelek és egy hatalmas szecessziós csillár díszíti.

3. Hundertwasserhaus – Hundertwasser-házA Hundertwasser-ház az előző két műemléktől teljesen eltérő jellegű látnivaló. A városközpont közelében található, építését 1985-ben fejezték be. Ez Bécs egyik legsokszínűbb helye – a szó szoros értelmében. A lakóház tervezőjének, Friedensreich Hundertwasser festő- és szobrászművész nevét viseli.

Az épületben található 52 apartman mindegyikének homlokzata eltérő színű és szerkezetű. A tetőn fák nőnek, amelyek néhány lakóegységet is befednek. A lakók között többnyire művészeket, értelmiségieket és építészeket találunk.

Azt mondják, hogy ez Bécs legboldogabb helye – a színekben pompázó házra nézve ugyanis mindenkinek mosolyra derül az arca.

4. Belvedere kastélyA Belvedere kastély Bécs egyik legkedveltebb műemléke, és a város történelmének szerves részét képezi. Az ún. Felső és Alsó Belvedere nevű két barokk palotából, Oranzsáriumból és terjedelmes kertekből áll.

Savoyai Jenő herceg építtette nyári rezidenciájaként, a francia forradalom idején pedig a menekülő francia nemesség otthonaként szolgált. A kastély napközben elbűvölő, de a lenyűgöző megvilágításnak köszönhetően éjszaka is pazar látványt nyújt. Mindenképp érdemes megtekinteni a belterét is, és nem utolsósorban a 12. és 16. század között készült számtalan szobor és festmény művészeti gyűjteményét.

5. Hofburg-palotaA Hofburg-palota a Habsburgok téli rezidenciájaként szolgált, napjainkban pedig az osztrák szövetségi elnök székhelye. A 13. században épült, de az évek során folyamatosan bővítették. Ma amellett, hogy az elnök székhelyéül szolgál, Sissi császárné Múzeuma, nemzeti könyvtár és például a római kincseket rejtő épület.

A Hofburg-palota komplexuma valóban nagy kiterjedésű – 18 épületcsoportot, 19 udvart és 2600 helyiséget foglal magában.

Vásároljon gyorsan online jegyet Bécsbe

Jegyvásárlás

6. SchönbrunnSchönbrunn látogatására mindenképp több órát szánjanak, mivel egy impozáns és nagy kiterjedésű rezidenciáról van szó szemet gyönyörködtető építészettel, rengeteg növénnyel a kastélyparkban és a labirintusban, valamint a világ legrégebbi állatkertjével.

A barokk kastélyt 1696-ban I. Lipót császár építtette, Mária Terézia császárnő pedig később nyári rezidenciává alakíttatta át. Összesen 1441 szobát és lakosztályt rejt beleértve azokat, amelyekben maga az uralkodónő lakott. Ferenc József császár hálószobája is itt található a kis katonai ággyal, amelyben utolsó lélegzetét lehelte ki.

Semmiképp se hagyják ki a barokk kerteket és a palotát körülölelő parkot, amelyek közkedvelt sétálóhelyek. Itt található a kis dombon álló impozáns Gloriette is, amely az ismert sárga vonattal is megközelíthető. Az ablakai mögött egy cukrászdát találnak, ahol állítólag egykoron Mária Terézia is a reggelijét fogyasztotta.

7. Kunsthistorisches Museum – Bécsi Szépművészeti MúzeumA Szépművészeti Múzeum a világ legjobbjai közé tartozik, és ha szeretik a művészetet, semmiképp se hagyják ki. Több gyűjtemény is található itt, például az Egyiptomból és a Közel-Keletről származó, vagy a görög és a római ókor műtárgyai. A múzeumban látható a Habsburgok lenyűgöző művészeti gyűjteménye is. Olyan neves művészek alkotásait csodálhatják meg itt, mint például Rembrandt, Caravaggio, Tizian vagy Rafaello Santi és még sok másét.

Emellett a múzeumban található könyvtár állománya több mint 36 ezer történelmileg jelentős könyv.

8. PráterA Práter vidámpark egészen a 12. századba nyúló gazdag történelmet tudhat maga után. A múltban csak nemességet és az uralkodókat szolgálta, mígnem II. József császár a nyilvánosság számára is megnyitotta a kapuit.

A belépés ingyenes, fizetniük csak az egyes attrakciókért kell. Práter legtöbbet fényképezett és leglátogatottabb látnivalója a Riesenrad – egy 65 méter magas óriáskerék, amely gyönyörű kilátást nyújt az egész városra.

9. Schmetterlinghaus – LepkeházA Bécs központjában található trópusi oázisban 400 lepke röpköd a világ minden tájáról. Pihenjenek meg a város zajától a zöld növényzettel és a trópusi növények színeivel körülölelve a világ egyik legszebb neoklasszikus üvegházában. A pillangóház egy lenyűgöző hely az egész család számára. A Hofburg-palota területének részét képezi, és arról ismert, hogy gyakran Sissi császárné és férje Ferenc József is gyakran itt találtak menedéket.

10. Naturhistorisches Museum – Természettudományi Múzeum


A bécsi Természettudományi Múzeumban bolygónk életének valódi ritkaságait fedezhetik fel. Több mint 20 millió tárgy található itt az őskori csigáktól kezdve a 200 évnél régebbi és rendkívül értékes preparált állatokon keresztül egészen az életnagyságú dinoszaurusz-modellekig. A múzeum ékkövét elsősorban az a 2100 gyémántból és közel 800 drágakőből összeállított csokor képezi, amelyet Mária Terézia a férjének ajánlott fel.

Ön mikor készül legközelebb Bécsbe? Ne feledje, hogy Pozsonyból Bécsbe gond nélkül a Slovak Lines kényelmes autóbuszaival is utazhat. Járataink napi 20-szor közlekednek, és a jegyek már 1 €-ért megvásárolhatók.

Vásároljanak online jegyet Bécs központjába + a bécsi tömegközlekedésre

Jegyvásárlás