20 rokov Slováci cestujú autobusmi Eurolines

22.10.2014

Už 20 rokov cestujúci využívajú na cestovanie zo Slovenska do rôznych európskych miest autobusy Eurolines. Vstup slovenského dopravcu do významného európskeho združenia autobusových dopravcov možno považovať za míľnik v slovenskej autobusovej doprave, ktorý prispel k rozvoju medzinárodnej autobusovej dopravy na Slovensku.

Pri príležitosti výročia zapojenia slovenského dopravcu do európskeho združenia Eurolines sa v Bratislave v dňoch 21. -23. októbra zišli zástupcovia autobusových dopravcov z takmer celej Európy. Ide o prvé veľké medzinárodné stretnutie autobusových dopravcov na slovenskej pôde. Počas troch dní prebiehajú konferencie a večer 22. októbra sa uskutoční slávnosť, na ktorej budú ocenené osobnosti, ktoré sa podieľali na rozvoji medzinárodnej autobusovej dopravy na Slovensku.

Združenie európskych autobusových dopravcov bolo založené v roku 1985. Hlavným zámerom spojenia najvýznamnejších prepravcov z jednotlivých európskych krajín bolo zabezpečiť celoeurópsku pravidelnú dopravu a priniesť cestujúcim v zjednotenej Európe čo najlepšiu ponuku. V júni 1994 sa členom združenia stal bývalý štátny podnik Slovenská autobusová doprava Bratislava, ktorý dnes pôsobí pod názvom Slovak Lines. Slovenský autobusový dopravca spolupracoval so združením už niekoľko rokov pred svojim vstupom, ale v roku 1994 sa stal jeho plnoprávnym členom. Veľkú zásluhu o zapojenie slovenského dopravcu do združenia malo vtedajšie vedenie na čele s Ing. Emilom Bindom, ktorý bol v tom období riaditeľom, a v spojení so silnými partnermi videl potenciál, ktorý prinesie výhody najmä v kvalitnej ponuke pre cestujúcich. Pre slovenskú medzinárodnú autobusovú dopravu to bol naozaj historicky významný krok, o čom svedčia tisícky spokojných zákazníkov. Dodnes je Slovak Lines jediným slovenským členom prestížneho európskeho združenia a jeho autobusy prešli pod značkou Eurolines počas 20 rokov dovedna 50 miliónov kilometrov. To je vzdialenosť, ako keby prešli približne 1 200-krát okolo Zeme alebo 65-krát na Mesiac a späť. Tieto číselné údaje sú naozaj ohromujúce, najmä keď si uvedomíme, že sú to čísla len jedného z autobusových dopravcov, ktorí jazdia pod značkou Eurolines.

Členmi Eurolines sú dvadsiati deviati autobusoví dopravcovia z dvadsiatich piatich štátov Európy, pričom so združením spolupracujú aj ďalšie dopravné spoločnosti. Flotilu vozidiel jednotlivých prepravcov pod spoločnou značkou tvorí viac ako 500 autobusov. Autobusové linky Eurolines spájajú vyše 600 destinácií v 36 európskych krajinách. Eurolines ponúka spojenia do takých destinácií, ktoré by jeden dopravca vytvoriť nemohol. Jednotlivé linky aj zastávky na trasách sú prispôsobené, aby čo najlepšie vyhoveli potrebám cestujúcich. V autobusoch je k dispozícii bezplatné pripojenie na internet prostredníctvom WiFi. Najvyšší možný komfort pri cestovaní je v autobusoch triedy Eurolines Business Class. Samozrejmosťou je rozšírený priestor na nohy, výsuvné stolíky, WiFi zdarma, zásuvky 220 V, individuálny multikanálový systém na počúvanie hudby alebo denná tlač s malým občerstvením zadarmo. Viacero výhod a najmä priaznivú cenu ponúka aj produkt Eurolines Pass,  15 alebo 30-dňový cestovný lístok, ktorý umožňuje neobmedzené cestovanie luxusnými autobusmi medzi 49 európskymi veľkomestami na spojoch Eurolines. Spojením dopravcov sa tiež podarilo vytvoriť najväčšiu sieť kancelárii po Európe, kde si cestujúci kúpia cestovný lístok alebo dostanú radu a pomoc pri cestovaní. V posledných rokoch bola rozšírená ponuka predaja cestovných lístkov z tzv. kamenného predaja aj na online predaj cez webstránky a mobilné aplikácie.

Ocenenie SUPERBRANDS pre Eurolines Slovakia

O tom, že Eurolines sa teší na Slovensku priazni cestujúcich, hovorí aj ocenenie, ktoré značka získala už druhý rok po sebe. Ide o ocenenie Superbrands, ktoré dostávajú najlepšie značky na trhu. Cenu značke EUROLINES Slovakia udelila komisia expertov Brand Council programu Superbrands Slovakia, zložená z 15 nezávislých odborníkov, a slovenskí spotrebitelia. Tento titul patrí k najvýznamnejším celosvetovo fungujúcim programom hodnotenia značiek a Eurolines Slovakia je právom hrdá, že značka sa zaradila medzi slovenské Superbrands. Cena je uistením, že pred dvadsiatimi rokmi dopravca urobil správne rozhodnutie stať sa členom medzinárodného združenia Eurolines, ktorého názov je dnes už synonymom bezpečného a komfortného cestovania autobusmi po Európe.

Generálny riaditeľ Slovak Lines Ing. Peter Sádovský: „Ocenenie si veľmi vážime a teší nás, že značka Eurolines je všeobecne známa. Svedčia o tom aj prieskumy, ktoré sme realizovali na našom trhu, kedy 90% z opýtaných značku Eurolines poznalo, alebo s ňou malo skúsenosť. Najväčším ocenením je však pre nás priazeň cestujúcich, ktorí nám to denne prejavujú tým, že s nami cestujú.“

Slovak Lines patrí k najvýznamnejším poskytovateľom verejnej autobusovej dopravy na Slovensku. Prímestskú autobusovú dopravu v kraji zabezpečuje na základe objednávky BSK. V rokoch 2013 – 2015 prebehla zatiaľ posledná obnova vozového parku pre prímestskú autobusovú dopravu Počas nej za necelé dva roky pribudlo celkovo 127 moderných autobusov, ktoré sú klimatizované a vybavené WiFi pripojením na internet.