Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • 10 miest vo Viedni, ktoré musíte vidieť
3. nov 2023

10 miest vo Viedni, ktoré musíte vidieť

Viedeň by mal vidieť každý, o tom nie sú žiadne pochybnosti. Hlavné mesto Rakúska dýcha eleganciou a spája sa v ňom cisárska história s modernou architektúrou. Návštevníkom, ale aj domácim obyvateľom ponúka množstvo jedinečných zákutí či miest. My sme pre vás pripravili tie najkrajšie a najznámejšie. Ktoré pamiatky a zaujímavé miesta sa oplatí vidieť?

Zaraďte Viedeň do svojich cestovateľských plánov aj vy a odvezte sa pohodlnými autobusmi Slovak Lines priamo do centra mesta. Lístok na autobus si môžete kúpiť tu.

1. Stephansdom (Dóm sv. Štefana)

Ak vo Viedni nenavštívite Stephansdom, akoby ste v nej ani neboli. Túto monumentálnu gotickú katedrálu nájdete v srdci mesta na námestí Stephanplatz. V 12. storočí na jej mieste stál románsky kostol, ktorý bol neskôr prestavaný v gotickom štýle.

Zaujímavosťou je, že katedrála bola počas II. svetovej vojny zničená a už do siedmich rokov obnovená. Aj napriek prestavbe sa tu však každý deň konali bohoslužby. V Dóme sv. Štefana sa tiež ženil hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart.

Keď po 343 schodoch južnej veže vystúpite až na jej vrchol, naskytne sa vám výhľad na celé mesto.

Južná veža je otvorená každý deň od 9:00-17:30. Cena lístka pre dospelého je 5 €, pre deti od 15 do 18 rokov 3 €, a pre deti od 6 do 14 rokov 2 €. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

2. Rathaus (Viedenská radnica)

Rathaus, Viedenská radnica

Viedenská radnica, neogotická stavba z konca 19. storočia, je známa najmä tým, že sa tu každoročne konajú najväčšie vianočné trhy v meste. Vychutnáte si ju však po celý rok.

Jej dominantou je stometrová veža so slávnym Rathausmannom na vrchole. Tohto železného mužíčka mestu venoval niekdajší majster zámočník. Radnica je sídlom starostu a mestského zastupiteľstva. V jej centre nájdete veľké nádvorie, ktoré sa veľmi často využíva na usporadúvanie koncertov. Krásny je tiež jej interiér. Najznámejšia je miestnosť, kde sa schádzajú zastupitelia mestského senátu – jej strop totiž pokrývajú zlaté lístky a nájdete tu aj obrovské secesné svietidlo.

Otváracie hodiny sú od 7:30 do 18:00 od pondelka do piatku. Vstup do radnice je voľný. Ak máte záujem o prehliadku so sprievodcom, ktorá je tiež zadarmo, prídite v pondelok, stredu alebo piatok o 13:00

3. Hundertwasserhaus – Hundertwasserov obytný dom

Hundertwasserov obytný dom je z úplne iného súdka ako predchádzajúce dve pamiatky. Nachádza sa blízko centra mesta a dokončený bol v roku 1985. Je to jedno z najfarebnejších miest vo Viedni. Tento obytný dom nesie meno po maliarovi a sochárovi Friedensreichovi Hundertwasserovi, ktorý ju navrhol.

Každý z 52 bytov, ktorý sa nachádza v tejto budove, má inú farbu a štruktúru fasády. Na jej streche rastú stromy, ktoré obrastajú aj niektoré bytové jednotky. Medzi obyvateľmi sú prevažne umelci, intelektuáli a architekti.

Hovorí sa, že toto je najšťastnejšie miesto vo Viedni – pri pohľade na farbami hrajúci dom sa totiž musí každý usmievať.

Keďže sa jedná o obytné priestory, vstup do nich nie je možný. Stačí sa však prejsť po okolí a nasať pozitívnu atmosféru tohto jedinečného miesta.

4. Zámok Belvedere

Zámok Belvedere je jednou z najobľúbenejších pamiatok vo Viedni a je neoddeliteľnou súčasťou histórie mesta. Skladá sa z Horného a Dolného Belvedéra – dvoch barokových palácov, Oranžérie a rozsiahlych záhrad.

Princ Eugen Savojský ho dal postaviť ako svoj letný dom a počas Francúzskej revolúcie slúžil ako príbytok pre utekajúcu francúzsku šľachtu. Zámok je krásny počas dňa a ohromujúci aj počas noci, keď je pôsobivo nasvietený. Za návštevu stojí aj jeho interiér a v neposlednom rade aj zbierka umenia s množstvom sôch a obrazov z 12. až 16. Storočia.

Zámok Belvedere je otvorený každý deň od 9.00 do 18.00. V piatky sú otváracie hodiny predĺžené do 21.00. Na rôzne časti zámku a výstavy sa dajú kúpiť samostatné lístky. Ak si chcete kúpiť lístok na všetky expozície, cena pre dospelých je 25 €, pre seniorov a mladých 21€. Deti a mladí do 19 rokov majú vstup voľný.

5. Palác Hofburg

Palác Hofburg v minulosti slúžil ako zimné sídlo Habsburgovcov a dnes v ňom úraduje rakúsky spolkový prezident. Bol postavený v 13. storočí, no v priebehu rokov sa neustále rozrastal. Dnes je z neho okrem prezidentského úradu aj múzeum cisárovnej Sissi, národná knižnica či miesto, kde je uložený rímsky poklad.

Komplex paláca Hofburg je skutočne rozsiahly – obsahuje 18 skupín budov, 19 nádvorí a 2600 miestností.

Priestory Hofburgu sú otvorené každý deň od 9:00-17:30 v lete do 18:00 Cena za prehliadky sa pohybuje od 16 – 34 €.

Zaraďte Viedeň do svojich cestovateľských plánov aj vy a odvezte sa pohodlnými autobusmi Slovak Lines priamo do centra mesta. Lístok na autobus si môžete kúpiť tu.

6. Schönbrunn

Na návštevu Schönbrunnu si určite vyčleňte niekoľko hodín, pretože ide o impozantné a rozľahlé sídlo s oku lahodiacou architektúrou, množstvom zelene v obrovskom zámockom parku a v labyrinte a s najstaršou zoologickou záhradou na svete.

Barokový palác dal v 17. storočí postaviť cisár Leopold I. a cisárovná Mária Terézia ho neskôr premenila na letné sídlo. Nachádza sa tu 1441 izieb a apartmánov vrátane tých, ktoré obývala sama panovníčka. Nájdete tu tiež spálňu cisára Franza Jozefa s malou vojenskou posteľou, v ktorej zomrel.

Barokové záhrady a park, ktoré obkolesujú palác, si nesmiete nechať ujsť. Sú obľúbeným miestom na prechádzky. Objavíte tu aj impozantnú Glorietu postavenú na kopčeku, ku ktorej sa môžete odviezť aj známym žltým vláčikom. Za jej oknami nájdete cukráreň, v ktorej vraj kedysi raňajkovala Mária Terézia.

Schönbrunn otvára svoje brány každý deň od 8:00-17:00, v lete do 18:30. Vstup do areálu je zdarma. Priplatiť si musíte za prehliadky podľa typu a dĺžky. Ich cena sa pohybuje od 4,50 – 20 €. Určite nepremeškajte rôzne akcie ako vystúpenie filharmónie, ktoré je taktiež zadarmo. Viac informácii nájdete tu.

7. Kunsthistorisches Museum – Umelecko-historické múzeum

Kunsthistorické múzeum je jedným z najlepších na svete a ak ste milovníkom umenia, určite ho nevynechajte. Nájdete tu viaceré zbierky, napríklad artefakty z Egypta a Blízkeho Východu či z gréckej a rímskej antiky. V múzeu sa tiež nachádza impozantná umelecká zbierka Habsburgovcov. Môžete tu obdivovať diela velikánov ako Rembrandt, Caravaggio, Tizian či Rafaello Santi a mnohých iných.

Okrem toho sa pod strechou múzea nachádza aj knižnica s viac ako 36 000 historicky významnými knihami.

Cena lístku sa pohybuje od 16 € pre dospelého. Deti a študenti do 19 rokov majú vstup zadarmo. Za sprievodcu si doplatíte 4 €. Múzeum je otvorené od utorku do nedele 10:00-18:00 a v utorok od 10:00-21:00.

8. Prater

Zábavný park Prater má bohatú históriu, ktorá siaha až do 12. storočia. V minulosti slúžil len pre šľachtu a panovníkov, až cisár Jozef II. ho sprístupnil verejnosti.

Vstup do parku je zadarmo, platí sa až za jednotlivé atrakcie. Najfotogenickejšou a najnavštevovanejšou atrakciou Pratra je Riesenrad – 65 metrov vysoké ruské koleso, ktoré vám poskytne krásny výhľad na mesto.

Do areálu Pratru sa dostanete zadarmo, no za atrakcie je nutné si priplatiť. Atrakcie sú najčastejšie otvorené od 10:00-17:00, niektoré až do 11:00.

9. Schmetterling Haus – Dom motýľov

V centre Viedne nájdete aj tropickú oázu so 400 poletujúcimi motýľmi z celého sveta. Oddýchnite si od ruchu veľkomesta obklopení zeleňou a farbami tropických rastlín v jednom z najkrajších neoklasicistických skleníkov. Motýlí dom je fascinujúce miesto pre celú rodinu. Je súčasťou areálu paláca Hofburg a známy je tým, že tu často nachádzala útočisko aj cisárovná Sissi so svojím manželom Františkom Jozefom.

Motýlí dom je otvorený každodenne od 10:00 do 15:45-18.15. Informácie o vstupoch nájdete tu. Cena lístku pre dospelých je 7 €, pre deti 4-5,50 €.

10. Naturhistorisches Museum – Prírodovedné múzeum

Vo viedenskom Prírodovednom múzeu môžete objaviť skutočné unikáty zo života našej planéty. Nachádza sa tu viac ako 20 miliónov predmetov od prehistoriských ulitníkov cez 200 rokov staré a veľmi cenné vypreparované zvieratá až po modely dinosaurov v životnej veľkosti. Klenotom múzea je najmä kytica vyrobená z 2100 diamantov a takmer 800 drahokamov, ktorú venovala Mária Terézia svojmu manželovi.

Otváracie hodiny sú od 9:00-18:30 od štvrtku do pondelka a od 9:00-21:00 v stredu, utorok je zatvorené. Cena lístka pre dospelého je 12 €, pre seniora 10 €, pre študenta 7 € a deti do 19 rokov majú vstup zdarma.

Vyberte sa do Viedne

Naplánujte si výlet do Viedne už tento víkend. Lístok na autobus si kúpite za pár sekúnd cez webstránku alebo mobilnú appku Slovak Lines. Nemusíte ho tlačiť, stačí ho ukázať na displeji mobilného zariadenia.