Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Budapešť: miesta a pamiatky, ktoré musíte vidieť
3. nov 2023

Budapešť: miesta a pamiatky, ktoré musíte vidieť

Hlavné mesto Maďarska je úzko späté so slovenskou históriou a Bratislava si s ním dlho udržiavala špeciálne väzby.

Je čas oprášiť tento dávny vzťah. Najmä ak vás dnes do Budapešti rýchlo a za pár eur odvezie pohodlný autobus, kedykoľvek dostanete chuť na lacný a pritom dych vyrážajúci výlet. Prečítajte si v článku nižšie, ktoré najznámejšie pamiatky v Budapešti určite nevynechať, alebo sa prekliknite na iný blog s menej známymi zážitkami.

Linka do Budapešti je aktuálne pozastavená

Budínsky hrad

Poloha na mape

Stojí na kopci nad Dunajom a tvorí prirodzený protipól historickej budovy Parlamentu. Sídlili v ňom maďarskí králi a dodnes sú v ňom pamätihodnosti a honosné interiéry, vďaka ktorým zažijete intenzívnu koncentráciu histórie. Určte nevynechajte aktuálne výstavy v Maďarskej národnej galérii v južnom krídle hradu. Výlet na hrad stojí za to aj pre najkrajšie výhľady na mesto.

Maďarský parlament

Poloha na mape

Maďari mu hovoria Országház, dom národa, a naozaj v ňom sídli najvyššia zákonodarná inštitúcia krajiny. Určite si ho dobre obzrite zblízka, no najmä v teplé letné večery sa oplatí prejsť na opačnú stranu Dunaja. Vysvietená budova parlamentu, ktorá sa odráža aj na hladine Dunaja, je najikonickejším obrázkom budapeštianskych pohľadníc.

Széchenyiho reťazový most

Poloha na mape

Budapešť má osem mostov a tento je z nich najkrajší. Stojí tu už od roku 1849, hoci jeho visutá konštrukcia bola počas Druhej svetovej vojny zničená.

Széchenyiho termálne kúpele

Poloha na mape

Najväčšie liečebné kúpele v Európe, zásobované dvomi termálnymi prameňmi s teplotou 74 a 77 stupňov Celzia. Postavené boli už v roku 1913 a vyzerajú náležite honosne a starosvetsky, takže po kúpeli sa bude cítiť veľkolepo vaše telo aj duša.

Lanovka na hrad

Poloha na mape

Komu sa nechce vyšliapať na Budínsky hrad, môže z reťazového mosta pokračovať rovno k slávnej historickej lanovke. Premáva po koľajniciach do strhého kopca a takmer vždy si na ňu treba vystáť rad.

Tropicarium – Oceanarium

Poloha na mape

Jedna z najväčších atrakcii najmä rodinných výletov – akvárium s podvodným tunelom, sa nachádza mimo širšieho centra. Ak by ste sa ho aj rozhodli vynechať, povráva sa, že čoskoro vznikne ďalšie veľkolepé hneď vedľa Zoologickej záhrady.

Zoologická a botanická záhrada

Poloha na mape

1072 druhov zvierat a jedna z najstarších zoologických záhrad na svete, otvorená už v roku 1866. Ako napovedá názov, ide zároveň o botanickú záhradu plnú nádhernej flóry ako stvorenej na vašu fotku na instagram. Zoologickú záhradu ročne navštívi viac ako milión ľudí, za čo vďačí aj svojej polohe v širšom centre mesta.

Nemocnica v skale

Poloha na mape

Spojenie „nemocnica v skale“ znie dostatočne zaujímavo, no počkajte, až zistíte, že ide o múzeum v atómovom bunkri, ktorý bol postavený v 30. rokoch 20. storočia. Ako nemocnica slúžil najmä počas obliehania Budapešti v rokoch 1944 až 1945. Neskôr svoju funkciu oprášila v roku 1956 po protisovietskom povstaní. Potom bol priestor prerobený na protiatómový bunker. Dnes na túto bohatú históriu spomína už len múzeum, ktoré tu zriadili.

Synagóga na Dohányho ulici

Poloha na mape

Najväčšia synagóga v Európe, postavená v roku 1859, a jedno z najkrajších miest súčasnej Budapešti. Jej výzdoba nesie prvky regiónov severnej Afriky a stredovekého Španielska. Synagóga je akousi vstupnou bránou do starej Židovskej štvrte a bývalého budapeštianskeho geta, ktoré je dnes pulzujúcim miestom s najlepšími reštauráciami, bistrami a krčmami v meste.

Mauzóleum Gül Babu

Poloha na mape

Vedeli ste, že sa v Budapešti nachádza najsevernejšie pútnické miesto islamského náboženstva? Ide o mauzóleum slávneho osmanského básnika Gül Babu zo 16. storočia, ktorý v Budapešti zomrel v roku 1541.

Zaujala vás Budapešť?

Naplánujte si výlet pohodlným autobusom z Bratislavy. Lístok stojí pár eur a môžete si ho kúpiť online piamo na webstránke Slovak Lines.