Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Práca vo Viedni: Oplatí sa dochádzať z Bratislavy?
3. nov 2023

Práca vo Viedni: Oplatí sa dochádzať z Bratislavy?

Viedeň láka lepšími platmi, ale aj kvalitou služieb či zdravotníctva. Jej poloha je pre Slovákov ideálna a odpadá nutnosť presťahovať sa. Aké pracovné možnosti toto najväčšie rakúske mesto ponúka a čo všetko treba zvážiť skôr, než sa tam rozhodnete pracovať?

Výhody práce v Rakúsku

Mnoho ľudí sa chce zamestnať u našich susedov najmä preto, že za rovnakú prácu ako doma, dostanú zaplatené niekedy až trikrát viac. Aj keď v Rakúsku nie je oficiálne daná minimálna mzda, systém kolektívnych zmlúv zabezpečuje, že vo väčšine odvetví je na výplatnej páske aspoň 1500 eur. Pre porovnanie, u nás je minimálna mzda ani nie 600 eur. Ďalšou nespornou výhodou zákonom daný 13. a 14. plat na akejkoľvek pozícii.

Vo výške nemocenských dávok je takisto značný rozdiel. Ak v Rakúsku ochoriete, od prvého dňa až po šiesty či ôsmy týždeň (v závislosti od toho, ako dlho pracujete) máte nárok na nemocenskú dávku vo výške 100% vášho platu. Po uplynutí tejto doby sa suma zníži na 60% až 80%. Stretnúť sa môžete aj s rôznymi zamestnaneckými benefitmi, ako napr. príspevok na dovolenku či relaxačný pobyt.

Samostatnou kapitolou je dôchodok. Na minimálny rakúsky dôchodok máte nárok po odpracovaní piatich rokov a na normálny až po pätnástich a po potvrdení trvalého pobytu.

Ako sa pracuje vo Viedni?

Zaleží len na vás, vašich preferenciách, skúsenostiach a úrovni jazyka. Ak sa uchádzate o prácu v špecializovanom odbore, zistite si aké kvalifikácie sa od vás očakávajú a či zamestnávateľ vyžaduje jazykový certifikát alebo štátnu skúšku. Veľakrát je práve nemecký Sprachdiplom uprednostňovaný pred štátnou jazykovou skúškou. V Bratislave ho môžete absolvovať na Goetheho inštitúte, kde si môžete vybrať z jazykových úrovní A2, B1, B2, C1 a najvyššej úrovne C2.

Veľa Slovákov pracuje vo Viedni ako predavači, čašníci alebo chyžné, pretože tam za takúto prácu zarobia toľko, čo by na Slovensku na porovnateľnej pozícii nikdy nedostali. Slovákov ale nájdete aj na vyšších pozíciách. Práve vo Viedni stretnete na univerzitách slovenských profesorov, ktorí denne dochádzajú z Bratislavy a vyučujú na najlepších univerzitách Rakúska. Zamestnávatelia rôznych odvetví sa nebránia špecialistom z iných krajín. Ak však dopredu viete, že chcete pracovať v zahraničí, prispôsobte tomu aj vaše štúdium – napíšte záverečnú prácu v cudzom jazyku, praxujte v zahraničných firmách alebo si spravte jazykové certifikáty.

Nájdite si prácu vo Viedni aj vy

Nepríjemnosťou, na ktorú môžete natrafiť je tzv. „uprednostňovanie domáceho“. Hlavne ak ide o prácu v štátnom sektore alebo finančníctve. Tento neduh však pomaly, ale isto vymiera. Už aj „cezpoľní“ pracujú na úradoch či v banke. A aké sú najčastejšie a najpopulárnejšie pracovné pozície Slovákov vo Viedni?

– programátor, vývojár
– zdravotná sestra
– elektrikár
– murár, tesár
– čašník, pomocná sila do kuchyne, chyžná
– pracovník výroby
– opatrovateľka

Nie je prekvapením, že rebríčku kraľuje IT sektor. Mnohí programátori spolupracujú s firmami vo Viedni na diaľku a dochádzajú len ak si ti situácia naozaj vyžaduje.

Bývať vo Viedni alebo dochádzať z Bratislavy?

Aj keď sa bývanie vo Viedni môže zdať na prvý pohľad výhodnejšie, nemusí to tak byť vždy. Je pravda, že platy v Rakúsku sú mnohonásobne vyššie, to isté však platí aj o výdavkoch a prípadnom daňovom zaťažení. Bývať priamo vo Viedni môže byť praktické z hľadiska dostupnosti, môžete však ľahko prísť o výhodu vyššieho platu. Odlúčenie od rodiny nie je pre každého a ak počítate s presťahovaním celej rodiny výdavky sa opäť zvýšia o poplatky za škôlky a školy.

Každodenného dochádzania sa nemusíte báť. Robia to stovky Slovákov. Veľa z nich využíva  cestovanie na prácu, vďaka čomu môžu ísť napríklad v piatok skôr domov alebo len oddychujú pri čítaní knihy. V niektorých zamestnaniach vám dokonca štát preplatí cestovné. Stačí požiadať o tzv. Pendlerpauschale – mesačný alebo ročný finančný príspevok, ktorého výška závisí od počtu precestovaných kilometrov. Dodatočne oň môžete požiadať aj v daňovom priznaní.