Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Sacherova torta: Ochutnajte s nami Viedeň
3. nov 2023

Sacherova torta: Ochutnajte s nami Viedeň

Sacherova torta je symbol Viedne a patrí k najobľúbenejším koláčom sveta. Má za sebou bohatú a zaujímavú históriu. Prešla si niekoľkými zmenami v recepte, ktoré spôsobili právny boj o to, ktorá sa bude pýšiť názvom Originálna Sacherova torta. Z Rakúska sa dostala do sveta, ale jej pôvodnú receptúru môžete ochutnať len na jednom mieste a to priamo v centre Viedne.
Sacherova torta

História Sacherovej torty

Niekedy sa stáva, že žiak predbehne svojho učiteľa. Tak tomu bolo aj pri vzniku Sacherovej torty. V roku 1832 na dvore kniežaťa Metternicha ochorel hlavný kuchár a preto nechal svojho učňa, aby pripravil dezert na slávnostnú večeru. Učeň Franz Sacher vytvoril jednoduchý čokoládový koláč. Jeho recept zožal veľký úspech.

Franz neskôr zaučil za cukrára aj svojho syna Eduarda, ktorý recept vylepšil a otvoril hotel Sacher. Čoskoro sa začala Sacherova torta predávať po celej Viedni. Keď Eduard zomrel, hotel spravovala jeho manželka Anna, ktorá recept opäť o niečo vylepšila. Po smrti rodiny Sacherovcov začal spor o to, ktorý recept sa môže nazývať receptom na originálnu Sacherovu tortu a kto získa ochrannú známku. Až Najvyšší súd vo Viedni rozhodol, že verzia ktorá vznikla pod vedením Anny Sacher je poslednou úpravou receptu rodiny Sacherovej a preto sa môže nazývať originálnou Sacherovou tortou.

Sacherova torta? Ochutnajte originál.

Ak chcete ochutnať originál, musíte sa vybrať do Viedne. Najklasickejšie verzie tohto populárneho rakúskeho dezertu nájdete na týchto miestach:

Hotel Sacher vo Viedni

Päťhviezdičkový hotel Sacher existuje dodnes. V rámci hotelovej kaviarne si vychutnáte luxusný interiér, kávu a hlavne originálnu Sacherovu tortu. Počas turistickej sezóny si návštevu kaviarne naplánujte na skoršie hodiny, aby ste sa vyhli dlhým radom a mohli si tak v pokoji vychutnať svoj kúsok torty.

Do cukrárne Sacher sa z autobusovej stanice Erdberg vo Viedni, kde vystúpite zo Slovak Lines autobusu, dostanete jednoduche metrom. Nastúpte na metro U3 na stanici Erdberg a vystúpte na stanici Stephansplatz v centre, odkiaľ je to do kaviarne len 5 minút.

Hotel Sacher

Cukráreň Demel vo Viedni

Práve s touto cukrárňou viedol hotel Sacher spory o originálny recept. Aj keď ho nakoniec prehral, ponúka stále kvalitné a chutné Sacherove torty. Cukráreň Demel bola založená v roku 1786 a jej koláče sa tešili obľube aj u panovníkov Rakúska. Keďže nezískala pomenovanie originálna, rady u nej nie sú také dlhé. Môžeme vás ale ubezpečiť, že chuť torty nie je o nič horšia.

Do kaviarne sa dostanete takisto metrom U3. Odvezte sa na zastávku Herrengasse, odkiaľ sú to do kaviarne už len dve minúty.

Cukráreň Aida vo Viedni

Ak si chcete vychutnať Sacherovu tortu v typickej viedenskej kaviarni, ale hľadáte lacnejšiu alternatívu, vyskúšajte jednu z kaviarni Aida. Táto kaviareň existuje už skoro 100 rokov a obľubujú ju práve obyvatelia Viedne. V hlavnom meste Rakúska sa nachádza až 26 Aida prevádzok.

Cukráreň Aida nájdete aj pri zábavnom parku Prater, ktorý pri návšeteve Viedne určite nevynechajte.

Cukráreň Aida vo Viedni

Vyberte sa do Viedne pohodlne autobusom z Bratislavy

Vyhľadajte si spoj a kúpte si online lístok za pár sekúnd cez web alebo mobilnú appku. Lístok netreba tlačiť, stačí sa ním preukázať na displeji telefónu.

Sacherova torta recept:

Ak hľadáte originálny recept Sacherovej torty, sklameme vás. Ten je ukrytý v stráženom trezore. Doma si môžete upiecť výbornú Sacherovu tortu, iba ju nemôžeme nazvať tou originálnou.

Ingrediencie na Sacherovu tortu

Korpus: 

130 g čokolády na varenie
130 g masla
110 g práškového cukru
100 g kryštálového cukru
130 g hladkej múky
100 g marhuľového lekváru
3 vajíčka

Poleva:

150 g čokolády na varenie
100 ml smotany na šľahanie
50 g masla

Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Dokým čokoláda vychladne, vymiešame si maslo s práškovým cukrom a pridáme tri žĺtky. Ak už čokoláda nie je horúca, pridáme ju k maslovej zmesi. Postupne po častiach primiešavame preosiatu múku. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme asi 45-50 minút pri 180 °C teplote.

Základom polevy je čokoláda, ktorú nasekáme a necháme rozpustiť v horúcej smotane. Pridáme zmäknuté maslo a celú polevu dôkladne premiešame. Vychladený korpus rozrežeme na polovicu a spodnú časť potrieme marhuľovým džemom a prikryjeme vrchným korpusom. Celú tortu polejeme časťou polevy a necháme stuhnúť. Asi po pol hodine nalejeme na tortu zvyšok polevy a necháme stuhnúť.

Dobrú chuť!