Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • 10 dôvodov, prečo vyraziť do Košíc
3. nov 2023

10 dôvodov, prečo vyraziť do Košíc

Košice sú mesto, ktoré je prístupné každému. Či už tam pravidelne dochádzate za rodinou a blízkymi, alebo ho chcete znovu pre seba objaviť, s našou expresnou priamou linkou bez zbytočných zastávok z Bratislavy je teraz dostupnejšie, než kedykoľvek predtým. Prečítajte si, čím všetkým môžu byť pre vás Košice atraktívne.

1. Atmosféra

Košice sú mesto, ktoré má čo ponúknuť, nech už hľadáte čokoľvek. Či už sa vraciate domov za rodinou, alebo chcete objavovať nové miesta, vždy sa tu budete cítiť vítaní. Hneď ako vystúpite z nášho autobusu, môžete sa napojiť na hlavné žily mesta. Na jeho pokojný tep kaviarní, reštaurácií a obchodov na obľúbenom korze. Alebo na jeho rýchly pulz večerného života a bohatej kultúry. A to ste ešte nevideli, čo všetko ponúka jeho okolie.

2. Umenie

Každý milovník umenia a kultúry si tu príde na svoje. Košice sú mesto bohaté na všetko od klasického po moderné umenie, opery, divadlá, tanec, jedinečnú baletnú scénu, media art, alebo tu môžete nájsť najväčšiu galériu murálnych malieb na Slovensku. Aj preto Košice v roku 2013 získali titul Európske hlavné mesto kultúry.

3. Mesto všetkých farieb

Mesto a jeho srdce vždy tvorili etniká, ktoré mu dotvárali atmosféru a môžete ju pocítiť ešte aj dnes. Či už ide o reštaurácie alebo kaviarne, na každom rohu vás prekvapia nové vône a chute z rôznych kútov sveta a s bohatou slovenskou, maďarskou, alebo židovskou tradíciou. Je to aj V’daka tisícom zahraničných študentov, ktorí si tu našli svoj dočasný domov a preniesli sem niečo z toho svojho.

4. V centre zaujímavostí

Košice sú výstavným mestom UNESCO. Do 100 minút jazdy autom nájdete až 18(!) pamiatok, ktoré si vyslúžili toto označenie. Či už vás lákajú stredoveké hrady, prírodné zaujímavosti, gotické fresky, jaskyne, pralesy, alebo drevené kostolíky postavené bez jediného klinca, všetko to máte na dosah ruky.

Kaplnka sv. Michala
Hlavné námestie

5. Tokaj poruke

Ľudovít XIV., Beethoven, Goethe či Bram Stocker. Každý z nich iný pojem histórie, ale všetkých spájala láska k vínu, ktoré sa rodilo na juhu Východného Slovenska a v Maďarsku. Iba na tomto mieste a nikde inde vo svete sa mohol zrodiť slávny Tokaj. Ak dostanete chuť, doprajte si ho priamo v meste, alebo ho spojte s výnimočným zážitkom krátkeho výletu do neďalekých tokajských pivníc.

6. Po západe Slnka

Ak sa rozhodnete vyraziť preskúmať nočný život mesta, každý typ si tu nájde to svoje. Či už chcete v ruchu korza popíjať drink medzi ľuďmi, romanticky sa prechádzať večernými uličkami a obdivovať monumentálnu katedrálu, inšpirovať sa kultúrnou obcou v centre Tabačka, alebo sa chcete ponoriť do víru klubovej scény na Kováčskej ulici, ktorá vás „vypľuje“ až ráno.

7. Ako stvorené pre rodiny

Rodiny s deťmi sa v Košiciach rozrastajú rovnako ako samotné mesto a jeho možnosti, kde s nimi stráviť voľný čas. Dajú sa tu nájsť zábavno-vedecké centrá, hrad so stredovekým programom, lozenie po lanách v lese, bábkové divadlá alebo pre dobrodružnejších splavovanie rieky Hornád. A ako čerešnička tu na vás čaká tretia najväčšia ZOO v Európe.

8. Na pivo či na jedlo

Vyhľadávate pivné špeciály namiesto klasickej ponuky najväčších pivovarov? Vydajte sa o miestnych remeselných a kočovných pivovaroch. Ak ste skôr na gastronomické špeciality, neodídete sklamaní, ak zavítate do niektorej z týchto prevádzok: Slávia, Le Colonial, Hostinec, Tabačka, Grange, Republika Východu, Primi, Villa Regia a pán Ryba.

9. Malé veľké mesto

V Košiciach je všetko komfortne nadosah. Atraktívne centrum máte ako na dlani a vždy viete, kam sa vydať. Ak sa rozhodnete preskúmať širšie okolie, sú vám k dispozícii zdieľané bicykle, či kolobežky. A ak namiesto ruchu mesta zatúžite po lese, ocitnete sa v ňom do 40 minút pešo z centra mesta. Prečítajte si, čo všetko vám vedia Košice ponúknuť.

10. Mesto, ktoré vás rozhýbe

Ak patríte medzi bežcov, určite viete, že sa tu organizuje najstarší maratón v Európe. Ak ste však skôr na šlapanie do pedálov, okolo Košíc nájdete druhé najväčšie mestské lesy v Strednej Európe popretkávané skvelými cyklotrasami pre víkendových aj náročných cyklistov. Pre vodné typy sú tu jazerá s wake-boardingom alebo vodnými lyžami. Možno aj preto Košice v roku 2016 získali titul Európske mesto športu.

Vyrazte priamo do Košíc

Cestujte s nami od 13. decembra 2020 expresne a bez zbytočných zastávok už aj do Košíc, Prešova, Žiliny alebo Komárna v spolupráci s partnerom CK DAKA.