Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • 5 výstav vo Viedni, ktoré musíte stihnúť
23. okt 2023

5 výstav vo Viedni, ktoré musíte stihnúť

Bratislavčania majú veľkú výhodu: ak im niečo vo svojom meste chýba, je veľká pravdepodobnosť, že to nájdu vo Viedni. Dobrým príkladom je umenie. Prečítajte si, aké pozoruhodné umelecké výstavy môžete túto jeseň a zimu zažiť po krátkej jazde autobusom Slovak Lines do centra Viedne.

Vyberte sa do Viedne

Naplánujte si výlet do Viedne už tento víkend. Lístok na autobus si kúpite za pár sekúnd cez webstránku alebo mobilnú appku Slovak Lines. Nemusíte ho tlačiť, stačí ho ukázať na displeji mobilného zariadenia.

1. Farba spomienok – Pierre Bonnard

Kde: Kunstforum Wien
Výstava končí: 12. januára 2020
Od autobusu Slovak Lines na ňu trafíte takto.

Výstava “Farba spomienok” prináša prvý retrospektív v Rakúsku venovaný práci Pierra Bonnarda. Tento francúzsky maliar patrí k post-impresionistom a jeho tvorba je ovplyvnená hlavne Paulom Gauguinom a japonskými umelcami. Cez jeho diela a kontrastné využitie farieb pocítite emócie a nálady, ktoré do svojich diel vložil. Nechajte sa očariť umením, ktoré presahuje prírodu.

Kunstforum Wien

2. Albrecht Dürer

Kde: Albertina
Výstava končí: 6. januára 2020
Od autobusu Slovak Lines na ňu trafíte takto.

Albertina otvorí dvere všetkým milovníkom Alberta Dürera. Čaká vás až 140 najlepších a najvýznamnejších diel. Už od 20. septembra máte možnosť vidieť jeho štúdie zvierat, rastlín, ale aj známe portréty jeho rodiny. Stála expozícia ponúka obrazy od Moneta až po Picassa. Práve v Albertíne sa nachádza jedna z najväčších svetových zbierok Picassa, Magritte, Mattise a Moneta. Nepremeškajte výstavy najznámejšieho múzea v samotnom srdci Viedne.

Albertina vo Viedni

3. Caravaggio & Bernini

Kde: Kunsthistorisches Museum
Výstava končí: 19. januára 2020
Od autobusu Slovak Lines na ňu trafíte takto.

Jeseň bude vo Viedni umelecky výnimočná. Všetky vaše zmysly zaujmú obrazy Caravaggia a sochy Berniniho. Umelcov spája dokonalé zobrazenie živého človeka, jeho pohybu a emócii. Zachytenie vnútorného a vonkajšieho sveta človeka vo vás zanechá skutočne silný dojem. Spoznajte Baroko prostredníctvom príbehu, ktorý vám rozpovedia tieto sochy a obrazy. Výstavu si môžete pozrieť od 15. októbra 2019. Z dôvodu vysokej citlivosti vystavených diel je počet návštevníkov limitovaný. Objednať sa preto môžete aj online na konkrétny čas.

Kunsthistorisches Museum

4. Barokový rebel aj výstava ovplyvnená Slovenskom

Kde: Belvedere
Výstavy končia: Január 2020
Od autobusu Slovak Lines tam trafíte takto.

Do zámku Belvedere sa na umenie dá chodiť prakticky naslepo: všetky tunajšie výstavy sú zvyčajne zárukou veľkého zážitku. Na jeseň a v zime 2019 / 2020 si určite nenechajte ujsť výstavu Josefa Ignaza Mildorfera nazvanú „Barokový rebel“, venovanú 300. výročiu narodenia pozoruhodného umelca, medzi ktorého odberateľov patrila aj Mária Terézia. Ak máte radšej moderné umenie, určite zažite výstavu Johanny Kandl nazvanú „Materiál, čím maľujeme a prečo“, ktorá vznikala na ostrove Hormus, v Sudáne, na Sumatre, ale aj na Slovensku.

Zámok Belvedere

5. Japonské umenie – Kuniyoshi a Ukiyoenow

Kde: MAK
Výstava končí: 16. februára 2020
Od autobusu Slovak Lines tam trafíte takto.

MAK nie je len múzeum. Je to raj pre milovníkov tradičného, experimentálneho, odvážneho umenia a dizajnu. Hranice tu neexistujú. Súčasťou stálej expozície sú prehliadky, ktoré vás prevedú historickými obdobiami, Renesanciou, Barokom, Rokokom a zavedú až do obývačky Viedenčanov v roku 1990. Od októbra 2019 si môžete popustiť uzdu fantázie a užiť si výstavu japonského umenia. Utagawa Kuniyoshi je jedným z veľkých umelcov 19. storočia. V jeho dielach sa objavuje hlavne politická kritika a humorné príbehy. Výstava sa koná pri príležitosti 150. výročia rakúsko-japonského priateľstva v múzeu MAK.

MAK – Museum für angewandte Kunst

Vyberte sa do Viedne

Naplánujte si výlet do Viedne už tento víkend. Lístok na autobus si kúpite za pár sekúnd cez webstránku alebo mobilnú appku Slovak Lines. Nemusíte ho tlačiť, stačí ho ukázať na displeji mobilného zariadenia.