Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Neusiedler See: ako si užiť viedenské more naozaj naplno
24. okt 2023

Neusiedler See: ako si užiť viedenské more naozaj naplno

Blíži sa víkend a vy sa neviete rozhodnúť, kam si vyraziť? Máme tip na nenáročný výlet pre všetkých, ktorí radi oddychujú v prírode, ale aj pre tých, ktorí si čas v prírode spestria radšej športom.

Neďaleko u našich západných susedov sa nachádza jazero Neusiedler See, po slovensky nazývané Neziderské jazero. Je pozostatkom mora, takže jeho voda si zachovala slanosť na úrovni zhruba dvadsatiny morskej vody. Jazero patrí medzi obľúbené miesta, kde radi trávia čas nielen rodiny s deťmi, ale aj tí, ktorí si radi vychutnávajú čas v krásnom prostredí. Prečítajte si praktické informácie o tom, ako sa k jazeru dostať, alebo čo všetko môžete pri jazere zažiť.

Cestujte lacno a pohodlne

Vďaka celodennému zájazdu so Slovak Lines si užijete pohodlné cestovanie, ale vyhnete sa aj stresom z cesty. Spiatočný lístok k jazeru Neusiedler See si môžete zakúpiť vopred na webe slovaklines.sk, cez mobilnú aplikáciu Slovak Lines alebo aj v pokladniach na autobusovej stanici. Autobus vás odvezie z Autobusovej stanice Bratislava z nástupišťa č. 4 a dovezie vás až na dve miesta priamo k jazeru Neusiedler See: do prístavu v mestečku Neusiedl am See alebo do Podersdorfu k známemu majáku, pričom cesta trvá iba čosi okolo hodiny. Navyše si môžete kúpiť k lístku doplnkový produkt, prepravu vlastného bicykla na prívesnom vozíku.

Čo robiť pri jazere Neusiedler See?

Pri jazere Neusiedler See si príde na svoje každý, pretože prostredie jazera ponúka na výber veľa rôznorodých aktivít. Či preferujete športovanie, kúpanie alebo len leňošenie, je to na vás.  Ak sa chcete kúpať určite si nezabudnite plavky, ale pribaľte si do tašky aj opaľovací krém. Za celodenný vstup na kúpalisko zaplatia dospelí 5,50 €, deti do 14 rokov 3,60 € a za deti do 6 rokov zaplatíte iba 2,50 €. Avšak, vstupné po 14-tej hodine je o čosi lacnejšie. Okrem sedenia na deke pri jazere sú pre návštevníkov dostupné drevené sedadlá a plochy na vylihovanie. Bufety, občerstvenie, toalety sú samozrejmosťou. Zaujímavosťou sú tiež ihriská a športoviská na plážový volejbal.

Neusiedler See
Neusiedler See

Spoznajte okolie jazera na bicykli

Vďaka možnosti prepravy bicyklov si môžete pozrieť okolitú prírodu jazera aj aktívnejšie. Okolo jazera vedie chodník, ktorý bol vyhlásený za najlepší cyklistický chodník v Rakúsku. Okrem toho si budete môcť vybrať spomedzi 40 trás, ktoré spolu tvoria viac ako 1 000 kilometrov. Vďaka veľkému počtu trás, si prídu na svoje aj rodiny s deťmi, ktoré si budú môcť zvoliť aj menej náročne trasy.

Náročnejším cyklistom odporúčame zdolať jazero po jeho obvode. Táto trasa má síce dĺžku 132 km, avšak vďaka precíznemu značeniu ciest, sa nemusíte báť, že by ste sa stratili. Počas tejto cesty budete prechádzať chvíľu dokonca aj cez Maďarsko, ale pohľad sa vám naskytne aj na vinice, polia či rakúske dedinky. Pre rodiny s deťmi odporúčame si túto cestu skrátiť trajektom medzi mestami Morbich am See a Illmitz. Takto si cestu skrátite o polovicu. Za lístok na trajekt zaplatia dospelí 7 € a pre deti od 6 do 14 rokov je cena lístka vo výške 4 €.

Tip od nás: Odporúčame vám sa počas cesty zastaviť v prístave Podersdorf am See, kde sa nachádza známy červeno-biely maják alebo si výlet môžete spestriť v národnom parku Seewinkel.

Kúpanie takmer ako pri mori!

Je už vaša dovolenka dávno za vami alebo ešte len odpočítavate dní do jej príchodu? Na výlete pri jazere Neusiedl am see si dovolenkovú atmosféru vytvoríte hneď! Vďaka jemným kamienkom, ktoré tvoria pláž a slanej vode sa budete cítiť ako vo vašej obľúbenej dovolenkovej destinácií. Na výlet si môžete so sebou pribaliť aj nafukovačku a vychutnať si opaľovanie na vode.

Pozdĺž celého jazera sa nachádza viacero pláži, na ktorých môžete oddychovať. Môžete ostať na pláži Seebad Neusiedl am See, alebo navštíviť známu pláž Podersdorf am See, či vzdialenejšiu pláž Illmitz. Deti sa môžu vyblázniť na ihriskách alebo v detských parkoch s detskými bazénmi a množstvom atrakcií. Dospelí si zasa môžu zrovnať sily pri volejbale, basketbale, futbale, tenise, stolnom tenise či golfe.

Vyskúšajte člnkovanie či plachtenie na Neusiedler See

Jazero Neusiedler See je obľúbeným miestom aj pre milovníkov vodných športov. Vďaka výborným podmienkam jazera, je toto miesto vhodné pre širokú škálu vodných športov. Ak by ste mali chuť zažiť dobrodružstvo, môžete skúsiť plachtenie. Okrem toho, si môžete požičať elektrický čln, za ktorý zaplatíte 18 €, vďaka čomu doprajete celej rodine nové nezabudnuteľné zážitky. Požičať sa dajú taktiež aj vodné bicykle, ktoré vás vyjdú na 12 €. Výlet si môžete obohatiť aj plavbou na lodi z prístavu Podersdorf am See, pričom dospelí zaplatia za hodinovú plavbu 7,50 € a deti len 4 €. Ak by ste mali chuť zažiť niečo vzrušujúce, môžete využiť školu plachtenia alebo surfovania.

Jazdenie na koni

Výlet pri jazere si môžete obohatiť aj jazdou na koni, vďaka čomu budete mať možnosť pozrieť si národný park. Jazdecké chodníky sú dlhé viac než 150 km, takže počas jazdy môžete obdivovať krásy prírody. Okolo jazera sa nachádza viacero areálov, kde si môžu zajazdiť malí aj veľkí a nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo už máte nejaké skúsenosti s jazdením. Navštíviť môžete napríklad areál Neusiedler Csarda alebo Zuchtstall Zwinger.

Doprajte si kvalitné víno aj jedlo

Počas celej cesty si môžete vychutnať nielen pohodovú cyklistiku ale aj  výhľad na krásnu prírodu. Prestávku môžete využiť na oddych v reštaurácií a pochutnať si na tradičnom jedle alebo dopriať si pohár kvalitného vína. Populárnou zastávkou pre cyklistov sú aj vínne pivnice. Vybrať si môžete až spomedzi 11 neziderských vinárskych pivníc. Vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči a dohodnite sa telefonicky, aby ste si mohli byť istý, že vínna pivnica bude v tom čase pre vás prístupná.

Keďže okolo Neziderského jazera sa z každej strany nachádzajú vinice, je viac ako pravdepodobné, že v tejto oblasti natrafíte iba na dobré víno. Navyše budete mať možnosť vybrať si zo širokej ponuky vín. Vybrali by ste si Rizling vlašský, ktoré je obľúbeným vínom domácich, alebo by ste si radšej dopriali pohár očarujúceho Zweigeltu?

Okrem dobrého vína si môžete dopriať aj výborné jedlo. Táto lokalita je dobre známa aj vďaka kvalitným surovinám, ktoré pochádzajú väčšinou priamo z poľa či z maštale. Z týchto kvalitných výrobkov sa potom pripravujú chutné jedlá, na ktorých si pochutia aj tí najväčší gurmáni. Vyskúšajte napríklad chutné marhule z Kittsee, stepný dobytok z oblasti Seewinkel alebo si pochutnajte na panónskej mangalici, či na rybách priamo z Neziderského jazera.

Okolo jazera Neusiedler See sa nachádza množstvo atrakcií, ktoré zaujmu nie len malých ale aj veľkých. Či si chcete s rodinou dopriať oddych, alebo chcete víkend stráviť aktívnejšie, Neziderské jazero je tým správnym miestom. Užite si víkend v kruhu svojich najbližších a vyberte sa s nami na výlet k tomuto čarovnému miestu. Cestujte pohodlne a lacno a kúpte si spiatočné lístky na slovaklines.sk. My vás bezpečne odvezieme k jazeru a aj naspäť do Bratislavy, vďaka čomu si budete môcť počas výletu vychutnať pohár vína.

Prospekty a mapy si môžete stiahnuť tu a ak sa chcete dozvedieť viac, môžete si čo to prečítať na oficiálnej stránke jazera, v článku o pláži v Podesdorf am See, alebo v článku o národnom parku Neusiedler See – Seewinkel.

Už ste si vybrali svoj letný výlet?

Vyrazte v piatok na nákupy, v sobotu k jazeru, do ZOO či na zámok a v nedeľu za kúpaním k jazeru či do kúpeľov. Voľných dní máte dostatok a príležitostí celé more.