Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Bojnice nie sú len zámok a ZOO
22. okt 2023

Bojnice nie sú len zámok a ZOO

Myslíte si, že ste už videli v Bojniciach všetko? Malé kúpeľné mestečko pozná vďaka zoologickej záhrade a romantickému zámku doslova celý svet. Asi by bolo náročné nájsť Slováka, ktorý aspoň raz neabsolvoval prehliadku zámku alebo sa neprešiel po najnavštevovanejšej ZOO u nás. Bojnice však ponúkajú oveľa viac! Najnovšie ich môžete objavovať aj so Slovak Lines.

Zrejme nikoho neprekvapí, že Bojnický zámok patrí k najnavštevovanejších zámkom v strednej Európe. Pre jeho jedinečnú romantickú atmosféru ho už dlhé roky vyhľadávajú aj filmoví producenti a režiséri. V letnom období ponúka množstvo akcií a špeciálnych prehliadok pre rodiny s deťmi. Ak máte doma teenegera, ktorého prehliadka zámku neláka, nemusíte sa obávať, že by sa nudil. Bojnický zámok totiž patrí k najfotografovanejším miestam na Instagram. Neďaleko zámku si môžete vychutnať vystúpenia miestnych sokoliarov, ktorí sa už objavili aj vo viacerých filmoch.

Prechádzka v “oblakoch”

Vyhliadková veža Čajka, zdroj: oficiálna facebooková stránka

Bojnice však nie sú len zámok, park a priľahlá ZOO, ktorá sa ako jediná môže pýšiť prívlastkom “národná” a môžete v nej vidieť vyše 300 druhov zvierat. Jedinečný pohľad nielen na zámok, ale aj celé okolie ponúka vyhliadková veža Čajka, ktorú otvorili len pred dvoma rokmi. Od Bojnického zámku sa k nej  dostanete pešo približne za 35 minút. Z kúpeľov zvykne premávať k vyhliadke aj turistický vláčik. Vyhliadková veža je vysoká 30 metrov a má 6-stupňové stúpanie. Ak máte radi zábavu a adrenalín, z vrcholu sa môžete spustiť naspäť na zem tobogánom.

Aspoň na chvíľu medzi šmolkami

Okolie vyhliadkovej veže ponúka množstvo atrakcií. Najmenšie deti isto očarí Šmolková dedina plná farebných domčekov alebo drevený hrad plný šmykľaviek a preliezok. Pre staršie deti bude lákadlom opičia dráha, na ktorej sa môžu dosýta vyšantiť. V areáli je niekoľko bufetov, takže jedlo si so sebou brať nemusíte. Výlet na vyhliadkovú vežu určite neoľutujete nielen pre jedinečné výhľady. V jej okolí totiž viete stráviť s deťmi pokojne aj niekoľko hodín.

Praveký človek aj hrady z piesku

V centre mesta, neďaleko námestia, stojí za návštevu jaskyňa, v ktorej objavili pozostatky pravekého človeka. Dozviete sa tam nielen ako žili naši predkovia, ale aj to, prečo si vybrali práve Bojnice.

Novinkou v Bojniciach je výstava hradov z piesku, na ktoré spotrebovali majstri neuveriteľných 130 ton piesku. Nachádza sa neďaleko miestnej fary. Podľa tvorcov im dal najviac zabrať práve ich vlastný Bojnický zámok 🙂 Okrem neho môžete spolu s vašimi ratolesťami obdivovať hrad Krásna Hôrka, Bratislavský, Spišský, Oravský, Trenčiansky a Kežmarský hrad, ale aj Strečno či Smolenický zámok.

Ak sa vám žiada relax a oddych bez množstva turistov, za návštevu stoja Kúpele Bojnice. Vonkajšie aj vnútorné bazény sú vo vyhradených hodinách prístupné aj pre verejnosť.

Pred návštevou Bojníc predsalen odporúčame pozrieť si aj webstránku ZOO, či vás zaujme niektorá z noviniek alebo akcií, ktoré pravidelne pripravujú pre deti. Možno napokon navštívite našu najstaršiu ZOO aj tentoraz.

Možností, ako stráviť príjemný deň v Bojniciach je neúrekom. Vďaka pravidelnej letnej víkendovej linke Slovak Lines to máte najnovšie bez starostí s parkovaním.

Už ste si vybrali svoj letný výlet?

Vyrazte v piatok na nákupy, v sobotu k jazeru, do ZOO či na zámok a v nedeľu za kúpaním k jazeru či do kúpeľov. Voľných dní máte dostatok a príležitostí celé more.