Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Hanka Šlahorová, žena v mužskom svete
3. nov 2023

Hanka Šlahorová, žena v mužskom svete

Prvou vodičkou autobusu bola G. Duncanová, ktorá od 1. novembra 1915 jazdila na londýnskej linke v spoločnosti Thomas Tilling. Doba sa zmenila, priniesla množstvo inovácií v komfortnej a modernej doprave, no mýty, stereotypy a predsudky o ženách spoločnosť búra ešte stále. A my ukazujeme cestu a to doslovne... Vieme, že keď si ženy niečo zaumienia, dokážu to.

Sme hrdí, že naša spoločnosť sa môže pýšiť silnými ženami, ktoré nájdete aj medzi vodičmi autobusov. Dámy dokazujú, že aj medzi mužskými kolegami majú možnosť uspieť a o ich profesionálnych kvalitách hovoria ohlasy cestujúcich. Dnes sme sa rozhodli priniesť vám pohľad na túto profesiu očami našej vodičky prímestských autobusov, Hanky Šlahorovej.

Hanka Šlahorová

Vždy dobre naladená, zodpovedná a plná energie. Presne taká je Hanka, ktorá je vodičkou autobusu už takmer 5 rokov, z toho je rok a pol súčasťou Slovak Lines. Predsudky voči tomu, že byť vodičom autobusu je výlučne mužská profesia v nej prelomil už v detstve starý otec. Práve ten videl ako ju baví sedieť za volantom a naplno ju v tom podporoval. Aj vďaka nemu má dnes Hanka svoju vysnívanú prácu.

„Ja sa len snažím ukázať ľuďom, že je to o tom, či človek skutočne chce. A to bez rozdielu, či ide o muža alebo ženu.”

V mužskom kolektíve sa cíti rovnocenne a má pocit, že si ju kolegovia vážia. Ako však sama hovorí: „Je to asi ako v každom pracovnom kolektíve. Niekedy treba mať lakte a vedieť ich aj zrovnať.”  Skvelý pracovný kolektív je taktiež dôvodom, prečo sa Hanka v práci cíti dobre a Slovak Lines vníma ako vynikajúceho zamestnávateľa a špičkového odborníka.

Každý deň je plný zážitkov

Teraz si už Hanka svoju prácu naplno užíva. Prvý deň v práci bol však úplne iný. „Bola som spotená, vystresovaná. Bála som sa, či to zvládnem či na to mám, nezablúdim, nenabúram, zvládnem ľudí a všetku tú záťaž a zodpovednosť”. A zvládla. Dodnes je prvou ženou na Záhorí, ktorá šoféruje autobus. Cestujúci si na ňu už tak zvykli, že ak ju zastupuje kolega, pýtajú sa, kde je Hanka. A to aj tí najstarší, ktorí si predtým nevedeli predstaviť, že ich bude voziť žena. Vďaka jej profesionalite a ľudskému prístupu sa však predsudky vytratili.

Naša usmiata vodička Hanka Šlahorová

„Napĺňa ma vidieť východy a západy slnka, žiť s divokou zverou skoro ráno, poznať svoj kraj, región, svojich ľudí. A v neposlednom rade, vidieť ich úsmev, keď sú radi, že ich už konečne veziem domov.”

Hankin bežný deň sa začína ráno o štvrtej. „Vyvenčím ešte spiaceho psa a snažím sa tváriť, že som už zobudená. Prichystám si autobus a začínam pracovať”. Počas celého dňa vozí cestujúcich na pridelenej linke. To, že ženy skutočne dokážu stíhať viac vecí dokazuje Hanka cez svoje prestávky. Cez tie stíha vybaviť nielen firemné záležitosti, ale častokrát i svoje osobné.

Pre všetky ženy, ktoré váhajú

Ak cítite, že na to máte, rady šoférujete a nemáte problém odjazdiť dlhé trate, podľa Hanky už viac váhať nemusíte. „Treba to vyskúšať. Je však dôležité uvedomiť si zodpovednosť, ktorú toto povolanie nesie”. A my s tým môžeme len súhlasiť.

 

 „A prečo do toho ísť? Človek má robiť to, čo ho baví.”