Prejsť na obsah
  • /
  • Blog /
  • Autobusom na Stuhleck
3. nov 2023

Autobusom na Stuhleck: Čo vás čaká na celodennej lyžovačke?

(1. 12. 2023) Z Bratislavy treba za dobrou lyžovačkou cestovať. Nikdy to však nebolo jednoduchšie ako teraz, keď sa za dve hodinky môžete dostať na alpské svahy - a to dokonca aj bez auta. Autobus Slovak Lines totiž v zime jazdí z Bratislavy priamo do strediska Stuhleck pri obci Semmering. Láka vás predstava jednodňovej lyžovačky bez starostí? Prečítajte si, čo môžete očakávať na tomto zájazde.

Vyrážame z AS Nivy

Autobus na Stuhleck vyráža o 7:00 z Autobusovej stanice Nivy v Bratislave každý piatok, sobotu, nedeľu a aj počas školských prázdnin. Prísť odporúčame aspoň 15 minút pred odchodom autobusu, ktorý nájdete na nástupisku č. 11.

Nezabudnite si so sebou zobrať aj občiansky preukaz, prípadne pas, ktorý pri sebe musíte mať pri ceste do zahraničia. Bez neho by ste sa nemohli odviezť na lyžovačku. Lístok si nemusíte tlačiť, stačí ukázať jeho QR kód v mobile.

Celodenný skipas dostanete jednoducho od vodiča pri nástupe do autobusu. Nemusíte sa tam na Stuhlecku zdržovať pri pokladni, ale môžete z autubusu presadnúť rovno na lanovku. Skipas po skončení lyžovačky zase odovzdáte šoférovi pri ceste naspäť. Cestovať môžete aj bez skipasu, v takom prípade vás spiatočná cesta bude stáť 29 €.

Zaparkujte priamo na Nivách

Ak plánujete prísť na Nivy autom nezabudnite si počas nákupu lístkov dokúpiť aj doplnkový produkt Parkovanie – 24h, s ktorým bude vaša lyžovačka ešte pohodlnejšia. Parkovanie na Nivách počas celého dňa vás s nami bude stáť len 1 €. 

Vjazd z ulice Mlynské nivy
Naskenujte QR kód
Žltá zóna na skok od stanice

Lyžujte bezpečne s cestovným poistením

Ďaľšou praktickou novinkou od minulého roka je aj to, že sa u nás môžete rovno aj poistiť. Vyberte si počet a typ poistenia, ktoré potrebujete a vyrazte na lyžovačku bez starostí. Poistíme vás a vašich blízkych už od 1,95 €. Nemusíte vypĺňať žiadne zdĺhavé formuláre. Poistenie si u nás kúpite počas nákupu lístkov ako doplnkový produkt Cestovné poistenie.

Dobre sa zbaľte a užite si cestu

V ľavej časti batožinového priestoru nového moderného autobusu značky Setra je dosť priestoru pre vaše lyže a snowboardy. Najlepšie spravíte, ak ich zabalíte do ochranného obalu. Na druhej strane autobusu si môžete odložiť ďalšie veci ako lyžiarky či topánky.

Cestou sa môžete pripojiť na wi-fi alebo si zdriemnuť. Ani sa nenazdáte a budete pod svahom na Stuhlecku. Počas zimnej sezóny v autobusoch nefunguje toaleta, tak na to myslite ešte na stanici, ale samotná cesta netrvá ani dve hodiny.

Príchod na Stuhleck

Autobus prichádza okolo deviatej hodiny a zastavuje na parkovisku P2, len niekoľko desiatok metrov od nástupu na hlavnú sedačkovú lanovku Stuhleckbahn. Takéto skvelé miesto na parkovanie by ste autom našli len ťažko, hlavne počas víkendov.

Na Stuhlecku navyše po novom zmenili parkovaciu politiku a za parkovanie na parkoviskách P1 až P4 bez platného skipasu môžete čakať pokutu 75 €. Ak teda máte v pláne skialpovať alebo bežkovať a skipas nepotrebujete, autobus je voľbou bez starostí.

Pri autobuse sa môžete obuť, prípadne aj prezliecť, a veci nechať odložené v ňom. Celý deň čaká na parkovisku s tým, že medzi 12:00 a 13:00 je otvorený, keby ste si po niečo potrebovali prísť. Môžete si teda pokojne priniesť obed z domu či nachystať do termosky horúci čaj alebo kávu. Pri pokladniach strediska pri nástupe na sedačku sú k dispozícii aj skrinky, ale tie asi vďaka zázemiu v buse potrebovať nebudete. Viac vás môže zaujímať to, že hneď tam nájdete aj WC.

Lyžovačka na Stuhlecku

S celodenným skipasom vo vrecku sa vôbec nemusíte zastavovať pri pokladniach (iba ak by ste sa chceli pri cenníku potešiť, že ho máte za zvýhodnenú cenu) a môžete sa rovno vybrať na lanovku. Ak ste si nepriniesli vlastnú výstroj, pod svahom sú k dispozícii aj požičovne lyží a snowboardov.

Najväčšie lyžiarske stredisko vo východnom Rakúsku ponúka 26 kilometrov zjazdoviek, z ktorých až 19 kilometrov je označených modrou farbou vhodných aj pre začiatočníkov. Stredne pokročilí zvládnu aj červené úseky. Celkovo ide o príjemné stredisko s množstvom svahov pre rekreačných lyžiarov, kde si na svoje prídu aj rodiny s deťmi. Tie ocenia aj menšie začiatočnícke svahy či atrakcie ako sánkarská dráha alebo snowtubing. V lyžiarskej škole sa dajú dohodnúť aj slovensky, maďarsky či anglicky hovoriaci inštruktori, hoci deti zvyčajne netrápi ani cudzí jazyk.

Mapa strediska Stuhleck

Snowboardistov zas potešia 4- až 6-miestne sedačkové lanovky alebo niekoľko snowparkov s rampami rôznych úrovní. Neďaleko parkoviska autobusu začína aj 8-kilometrová bežkárska trať, po ktorej sa dostanete k susedným dedinám Steinhaus alebo Semmering.

Keď si budete potrebovať dať prestávku alebo na vás príde hlad, popri svahu nájdete viacero reštaurácií. Najkrajší výhľad má samoobslužná panoramatická reštaurácia w11 pod vrcholom. Najlepšie ceny a klasickú ponuku zas nájdete v reštaurácii dole pri nástupe na lanovku. Vyberiete si tradičný schnitzel alebo radšej parenú buchtu? V každej z chát nájdete niečo na zahriatie. Na alkohol si však na svahu dajte pozor a radšej zbehnite na pohárik či varené víno až na záver lyžovačky. Ak by ste na zjazdovke spôsobili nehodu pod vplyvom alkoholu, neplatilo by vám žiadne poistenie. Prítomnosť alkoholu na svahoch v Rakúsku navyše námatkovo kontroluje horská služba, prípadne lyžiarska polícia.

Lyžovačka na skok

Cesta domov

Dosýta si užiť zjazdovky môžete po celý deň až do 16:00, keď sa v stredisku zastavujú vleky. Skipas odovzdajte šoférovi autobusu pri nástupe na cestu naspäť, nie v pokladni strediska, inak zaň budete musieť doplatiť ešte zálohu 2 €.

Po poslednej jazde sa včas vyberte k autobusu, aby ste sa stihli odstrojiť, oprášiť od snehu či prezliecť pred odchodom autobusu. Zo Stuhlecku do Bratislavy vyráža presne o 16:30. Okolo 18:30 teda môžete rátať s príjazdom na bratislavskú autobusovú stanicu.

Poďte s nami na Stuhleck

Zistite viac o zájazdoch priamo pod svah a kúpte si online lístok za pár sekúnd.